Sidor

lördag 20 augusti 2011

Export till Ryssland



Så var det med det där att ha bloggpaus tills på måndag. Det går inte riktigt bra. Har inte bloggat sedan i onsdags och fick nu nästan abstinens :-)

Min rubrik idag då???? Jo, det är ju så att allt sedan Oxana bara var 2 dagar har jag mailat men en uppfödare i Ryssland. Han var/är jätteintresserad av henne, och då även Patrick. Men eftersom jag var så osäker på hur allting fungerar så gav jag honom inte något svar utan ställde istället en massa frågor.
Och så började jag själv ta reda på en massa. Efter att ha ringt både Jordbruksverket och Ryska ambassaden blev jag inte ett skit klokare......ingen av dom kunde ge mig information om hur det fungerar att exportera katt till Ryssland. Så klart blev jag besviken. Tycker ju att båda dessa ställen skulle kunna ge mig informationen jag vill ha. Jag blev så lack så jag var på väg att ge upp och tänkte att jag säljer inga katter till just Ryssland.

Efter att jag satte ut detta som min status på FB fick jag tipset om att ringa våran domare Louise Guézennec. Hon är inte mycket på våra svenska utställningar nu för tiden, kanske bara om det saknas domare. Men hon åker mycket utomlands, och då speciellt Ryssland. Och även Louise har britter och har sålt flera britter till bland annat Ryssland. Efter många om och men och att jag tog mod till mig....ni vet...domare.....utställare....så ringde jag. Tänkte vara snabb och bara ställa mina frågor som allt som allt kanske skulle ta 3-5 minuter. Jag pratade med henne jättelänge, i nästan 1½ timme. Det blev mycket kattprat, och även annat intressant inom det privata. Och jag fick all info jag behövde och lite till. Bland annat så sa hon att Ryssland är ett av dom länder som har dom vackraste britterna.....katter överlag. Och om jag nu hade en uppfödare som eventuellt var intresserad av katter från mig så skulle jag både vara glad och stolt. För då hade jag något fint. Dom köper inte sina katter bara för att få in nytt blod.....katterna ska vara bra, och dom letar länge och väl efter vad dom vill ha.

Samma kväll som jag pratade med Louise så fick jag ett mail från uppfödaren också. Jag hade bett honom om hjälp också om att ta reda på vad dom gäller för mig om jag vill exportera. Så även här kom all info som jag behövde, och som Louise hade berättat för mig. Nu fick jag även hans stamnamn och adressen till hans hemsida. Var där och kikade runt, och det kändes hur bra som helst. Kollade sidan med utställningsresultat och han ställer både inom FIFe Tica och WCF. Och på samtliga ställen har han haft BIS-katter (Best In Show) Han har inga britter, utan Selkirk Rex där dom har britter i avel. Men om jag förstod honom rätt så skulle han även ta Oxana i avel med en britthane.

Mellan all vår mailkontakt så skrev han att han vill ha Patrick också. Och som pricken över i:et så villa han ställa sig i kö för en kattunge mellan Luna och Kurt :) Igår så fick jag klart besked från honom att han ska ha både Oxana och Patrick alltså. Och efter att han kom hem efter sin vistelse ute på landet, han bor i Moskva.....skulle han sätta in tingningsavgiften på dom. Så allt ÄR inte klart, vad vet jag....han kanske hinner ändra sig under helgen. Men om allting går som det ska så kommer alltså dessa 2 att flytta till Ryssland.  Och för den som kanske undrar vad som gäller om man vill exportera till Ryssland.

Det behövs  hälsointyg för mask, vaccinationer och spruta mot rabies, kattungen ska vara chippad och veterinärbesiktigad Och så ska den ha pass. Och efter rabies sprutan  måste det gå 30 dagar inan kattungen får resa. Så det var inte så mycket mer, och absolut inget svårt. Det enda som skiljer mellan när jag skickade Kevin till Finland och nu till Ryssland är hälsointyget för mask.


Oxana







Patrick








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här kan du lämna dina tassavtryck