Sidor

tisdag 18 september 2012

Brittiskt långhår

Detta inlägget skriver jag med anledning av en tråd i en grupp på FB. Skulle skriva där men det blir så mycket så jag skriver i min blogg istället och lägger upp länken i tråden så kan ju den som är intresserad läsa.

Brittiskt långhår är ju som dom flesta vet inte godkända inom fife, men väl hos oss inom WCF. Det finns många inom fife som inte gillar att det finns brittiskt långhår och många vägrar att erkänna dom. Men, det har trots allt föds britter med långhårsutfall och med andra ord existerar dom. Varför ska det då vara så svårt att erkänna dom.
Även många av dom uppfödare som föder upp brittiskt korthår får ju långhårsutfall och när dom säljer kattungarna så har dom inget emot om dom går till avel och utställning inom WCF. Vet att just dom uppfödarna inte hade haft något emot att brittiskt långhår skulle få bli en egen ras inom fife. Flertalet skriver om hur många kattungar dom har haft och hur lite långhår dom har fått. MEN....det finns många som faktiskt har uppfödning av just brittiskt långhår, och som bara satsar på långhår.

Jag har själv inte haft så många även om jag önskar att det hade kommit flera. Har haft många förfrågningar om det. Och jag önskar att jag kunde få en hona som är rödsilver shaded....långhår.....finns inte vad jag vet om i Sverige.

Min första hona som jag köpte var en blå hona och Stella som jag kallade henne var långhår. Tror dom flesta kommer ihåg min första avelshane Leo, även han långhår och i färgen blå-vit. Så fina bägge två, och Leo var något utöver det vanliga. Dock blev det inga långhår efter honom, bara korthår. Stella fick en kull men inga långhår där heller.

Mina egna första korthår som föddes var i E-kullen, Tawalli's Elisabeth Taylor och Tawalli's Enrique Inglesias. Båda har gått i avel och har jättefina ungar efter sig. Enrique som kallas för Wille har även avkommor efter sig utomlands och på utställningar har det gått riktigt bra, han är i dagsläget Internationell Champion och går fortfarande i avel, 4 år gammal.

Nästa kull med långhår blev H-kullen.Tawalli's Holly Marie Combs, den enda honan som blev kunde jag inte behålla även om jag ville då hon är långhår. Men jag hade bestämt att jag ville hålla på med silverfärgen så jag fick sälja henne. Holly har gått i avel och har fram till idag haft 1 kull....alla långhår där någon av ungarna har gått i avel. Även kullbrodern Humphrey Bogart är långhår, och är i avel.

Är man inte intresserad så vet man inte, men vi här i Sverige har faktiskt flera uppfödare som just inriktar sig till brittiskt långhår. Så det känns väldigt bra att WCF godkänner dom och att vi får visa upp våra vackra britter, inte bara korthåren utan även långhåren.


Stella. Hade ingen bra kamera och absolut ingen som nu när man slipper framkalla. Bilderna är skannade men man kan ändå se att hon är vacker.







Vackra underbara Leo









Tawalli's Enrique Iglesias




Tawalli's Elisabeth Taylor





Tawallis Holly Marie Combs och nedanför en av Hollys tjejer som uppfödaren behöll och sedan bilder på hela Hollys kull. 







Humphrey Bogart




Det finns så många vackra  långhårs britter som jag inte har med här. Men skulle någon vara intresserad och få kontakt med en uppfödare av långhår så är det bara att kontakta mig så får ni länkar. Och ännu en gång. Jag är så glad att vi har WCF som godkänner Brittiskt långhår som en ras.


5 kommentarer:

  1. Wow, Leo var ju verkligen något alldeles speciellt! Vilka fantastiska ögon på en riktig björnkropp!

    SvaraRadera
  2. Leo var mitt första möte m en britt - o jag blev störtkär!!! Han är pappa till både Bus o Mia o det är vi jätteglada för

    SvaraRadera
  3. Hej Fina katter du har Jag ska snart få hem en långhårig Britt Tycker att dom är så vackra och verkar vara en lugn ras mvh. Ebba Olofsson

    SvaraRadera

Här kan du lämna dina tassavtryck