Sidor

torsdag 18 september 2014

Exotiska frukter

Vet inte om det direkt tillhör exotiska frukter....Men för mig är det exotiskt. Mango finns ju att köpa hemma i Sverige där dom då oftast är rätt så mjuka. Fikon kan jag inte komma ihåg att jag har sett vara till salu. Och frukten chirimoja har jag aldrig ens sett på bild innan. Var ju på marknaden med Lone och såg då denna chirimoja och kände att jag bara måste köpa en och smaka på den. Jag menar....finns den till salu bland frukterna så måste den ju gå att äta. Och när jag kom hem och skar upp den så förstod jag varför det inte gick att smaka på den.

Chirimoja är faktiskt rätt så häftig. Utanpå ser det ut som fiskfjäll och den ser inte ut att vara god. När man håller den i handen så är den äcklig att hålla i, mjuk och sliskig. När jag delade den så var där massor av kärnor. Och det enda sättet att sortera ut dom är att man tar allt i munnen och spottar ut kärnorna som är ganska så stora. Fruktköttet smakar gudomligt. Jag själv tycker det är lite melon/päron/ och kanske lite av citron i smaken. Men absolut den godaste frukt jag har ätit någonsin. Jag  köpte ny sådan frukt idag i affären och tog nu då bilder för att visa. Och tack vare att jag köpte den i affären så kunde jag också se vad den heter. Googlade på den och kunde se att man kan plantera fröna så det ska jag försöka mig på. Det finns ju många kärnor så jag tycker att någon borde ta sig. Bilderna är i originalstorlek så man ser allt bra

Mango här är stora och fina. Jag brukar alltid öppna upp den stora yttersta kärnan för att se hur den kärnan som är inne ser ut. För den har alltid olika former och olika mönster. Så häftigt att se. Jobbigt bara att plocka bort kärnan då det blir så kladdigt på grund av att fruktköttet är lite trådigt och det kommer väldigt mycket juice ut där man grejar med kärnan. När man sen skär upp den yttre kärnan så behöver man bara skära upp lite, resten kan man bända upp så man inte skadar den. Googlade faktiskt på det också och även den kunde man odla i kruka. Ska jag testa.

Fikon finns ju i svenska trädgårdar men jag själv har aldrig sett dom...bara i affären. Behöver nog inte skriva så mycket om dom mer än att dom är grymt goda här.


Chirimoja (klicka på namnet om du vill läsa om den)

Satte en tändare vid den så du kan se hur stor den är. Och då roffade jag åt mig en av dom mindre.



Som ni ser är kärnorna stora

























2 kommentarer:

Här kan du lämna dina tassavtryck