Sidor

söndag 21 september 2014

Clementiner OCH julblommor

Gav mig ut idag på ny fotorunda. Fast idag tog jag bilen för jag visste vart jag skulle och dit var det för långt att gå. Vet att jag igår såg träd med frukter som var väldigt gula, apelsiner även det trodde jag. Parkerade bilen och gick upp. Och snacka om att jag blev förvånad när jag såg att det var clementiner....massor av dom. Grenarna var riktigt tunga av dom och det låg många i backen. Och doften....helt underbart. Och här tog suget fart, jag kunde bara inte låta bli....älskar clementiner. Visserligen kunde jag ta en från backen men jag plockade den från trädet. Skalade och åt upp den. Nomnomnom. Åker förbi dom nästan varje dag och nästa gång jag ser att dom är där och plockar ska jag stanna och fråga om jag får köpa några :)








Vid själva planeringen där clementinerna var finns också ett stort växthus....eller ja, stort som en lada och lite till. Har ju sett att paprikor växer i dom så när jag såg en flik av fiberduken var loss kikade jag in. Noop, inga paprikor här inne. Men julstjärnor.....MASSOR av dom. Kändes väldigt konstigt kan jag säga att se dom i september och på uppdrivning. Dock kunde jag inte se att där fanns några blomknoppar. När ni ser bilderna på dom så ser ni också typ mörka röd. Det är så dom vattnar dom. Undrar vart dessa hamnar sen.




Tillbaka till bilen och så kör jag vidare en bra bit. Är ett ställe där jag har sett konstiga blommor och tänkte åka och fota dessa. Blommorna var fortfarande röda/rosa men där fanns också många som var torra. Googlade på det redan första gången jag såg dom och vet ju nu att det är kardborreväxt. Plockade med mig en av dom torra för att kolla närmare hemma. Och det var pilligt. Dom sticks ju som sjutton och dom som är torra är sylvassa. Så jag fick använda kniv och gaffel för att få upp allt. Varje "knopp" kan man dela i 3 delar och i varje del finns det kärnor. Själva kärnan har ett vackert mönster och är hård. Givetvis var jag ju tvungen av ren nyfikenhet att öppna kärnan också. Och ännu en gång blev jag förvånad. Inuti finns något vitt. Jag smakade lite på det men det smakade absolut ingenting. Men jag tyckte det var lite oljigt och när jag klämde mellan fingrarna blev det som att smörja med vaselin typ. Så det var bara att googla igen. Och visst gör man olja på den. Används i skönhetsprodukter och schampo. Helt fantastiskt. Vet dock inte vad just denna sorten heter, finns ju så många olika.












Vidare till nästa ställe. Har den sista veckan sett att dom har börjat odla något nytt och det såg konstigt ut från vägen. Och inte blev jag klockare av det när jag kom närmare. Har faktiskt inte en susning om vad det kan vara...måste fråga någon. Hittade inget när jag googlade heller...vet ju inte alls vad jag ska googla på. Så om du som läser vet vad detta är får du gärna berätta det. Om inget annat så tar jag bilder på det längre fram. Dom planterade alltså dessa förra veckan. Och när jag tittade närmare så kändes det som att dom redan hade skördats en gång för att sen ta upp varje planta för att plantera om.








Hittade också en konstig blomma. Fotade den också. Det var gröna bär vid en av blommorna, dom var inte mogna. Trodde jag tog en bild när den var mogen men när jag kom hem såg jag att jag hade missat det. Men dom bären ser ut som björnbär. Men tror inte att det är björnbär och tänker inte smaka på dom.




Ännu ett träd med någon slags frukt som jag inte vet vad det är. Tänkte först att detta också kunde vara en sort av oliver men dom är för stora för det. Vågade inte plocka för att prova då det stod ett hus mittemot. Och att gå dit för att fråga var inte aktuellt då det fanns en stor hund som stod och skällde.



Något annat som växer vilt här är citrondill. Smakade på dom för cirka 1 månad sedan och nu är där i stort sett bara frön. Och så ett och annat kryp




Lite pumpor kan man se här och var utmed vägen




Och mitt i allt kom det några med vagn och hästar :)





1 kommentar:

Här kan du lämna dina tassavtryck