Sidor

lördag 24 juni 2017

Mammas altan

Som jag skrev igår så har jag renoverat mammas altan. Är rätt så nöjd med resultatet. Ska bara fixa klart trappen, behöver 1 trappsteg till. Hon säger att det inte behövs men jag ser att hon kommer att behöva det. Dessutom så måste jag ha virke till trappräcket. Det som är där nu är bara provisoriskt och virket jag har tagit från mitt förråd av det som har blivit över och jag har sparat på hög. Har även fönsterramarna kvar att göra men det är inget som måste göras nu då det ska upp senare till hösten. Kommer samtidigt att göra nya till mig själv. Blir nog bra när allting är klart.

Kommer ni ihåg att jag har ett växthus? Jag tokälskar att gå där inne och kolla vad som händer, man riktigt ser hur det växer. Men jag är inte riktigt nöjd men "inredningen" Har ju pallkragar, ville ha något som kom upp snabbt och smidigt. När allting har skördats där inne och det är tomt i lådorna ska jag göra om. Ska snickra ihop egna planteringslådor i impregnerat trä, alltså sådant som mammas golv är. För dessa pallkragar är det enda som stör mig nu, både gamla och med reklam på vissa. Och nästa år ska jag inte plantera tomater därute. Dom trivs inte, det är alldeles för varmt för dom så bladen är hopdragna. Inte alls lika mycket tomater dom jag hade förra året. Och inte vet jag, men det verkar som att dom är för höga för växthuset. Jaja, man lär sig allt eftersom hur man vill ha det och vad som kan klara ett växthus. Men tomaterna ska hur som helt vara inne på altanen nästa år.

Hela rastgården är helt igenväxt nu. Jag har klippt många grenar på flädern, inte för att jag vill men för att få bort lössen som kommer. Har provat med såpa men tycker det är skitjobbigt att försöka få till överallt och på underbladen. Då är det lättare att knipsa bort dom. Kattmyntan som jag har planterat och finns ute  växthuset är snart dax att plantera i rastgården. Eftersom jag har tagit bort dom gröna stråna av plast då förra kullen lyckades förstöra dom totalt så finns det ledig plats på dom ställen. Men just att plantera ut dom där är ju planerat sedan 2 åt tillbaka. Har bara inte blivit av att jag har köpt hem frön dom andra åren. Har ju även planterat mullbär, både svarta och vita. Fast njaaaa. Jag tror att när det är dax att plantera om dom att jag ska sätta dom i kruka på altanen tills dom blir så pass stora och kraftiga att dom klarar sig ute. Jag har ju flera plantor av varje sort så någon av dom bör ju klara sig tycker jag. Citronträdet har ju klarat sig på altanen hittills och det har skjutit upp nya grenar/blad och nu blommar det igen. Finns några citroner på det som jag hoppas ska bli fina när dom väl blir mogna.efter förra året när jag hade physalis första gången bestämde jag mig för att ha det igen. Dom blir så stora och fina, gillar ju verkligen allt det gröna som växer fram. Den är inte så stor än men jag vet att det kommer. Den har börjat blomma och många fler knoppar finns. Har detta året även dahlior. Tycker dom är så vackra men har varit lite rädd att inte lyckas med dom. Under vintern ska dom få stå inne i garderoben så dom inte fryser.


Dahliorna tycker jag om jättemycket







Citronträdet






physalis 







Marockansk mynta och chokladmynta. Örter man kan använda, men inget jag själv använder. Har det mest för att jag gillar lukten. Har smakat och visst var bladen goda, den marockanska var lite stark till och med.



Chokladmyntan





Rastgården i morse. Klippte bort blommorna och gav dom till mamma som ville ha dom






Det blir  inte många körsbär men en del finns 




Men bara ett plommon. Och jag som tänkte gräva upp trädet för det såg verkligen dött ut





Krusbär är gott




***Växthuset***
Mullbär som alltså ska bli stora träd? Jaja, vi får se. Första bilden tror jag är dom vita, bilden under dom svarta






Prästkragar (tror jag, kommer inte ihåg) Men det är något perenn som ska ut till hösten





Äkta kattmynta. Katterna kommer att gå bananas i rastgården sen. Men jag väntar lite till, vill att dom ska växa till sig bra först.





Vindruvsrankorna har växt jättemycket. Men där blir nog inga detta året iallafall





Gurkorna växer





Av 4 plantor tog frosten 2.





Det bästa i växthuset just nu, egenodlade jordgubbar. Går och småäter lite varje dag. 




Har satt frön till gurka förra veckan och det har redan kommit så här långt




Härligt




På utsidan av växthuset växer allt som jag planterade. Något har blommat över och börjar igen, annat blommar nu och något senare i sommar






Blev ingen egen nypotatis detta året. För kallt ute. Och jag hade planterat dom redan när växthuset kom upp





Blommorna vid sidan av entrén tog jag frön på när brorsan bodde här. Slängde ju allting i jorden och hoppades på att något skulle ta sig. Och det gjorde det, tror alla till och med. För dom finns överallt nu, till och med i skogen där jag slängde några av plantorna för att jag inte hade plats. Kommer bli fint där dom börjar blomma med sina rosa blommor





Min igenväxta rabatt, precis så som jag vill ha det. Mycket av allting och inget. Men clematisen växer dåligt så ska se till hösten vad jag planterar istället. Tar bilder mest för att jag själv vill se när jag undrar vad som växer var. Och plocka fram vid behov, 













Mammas altan, första bilden hennes baksida med trappen



Har tyvärr inga förebilder, glömde bort att fota






Klart att Phoebe ska vara med på ett hörn, Tindra var ju med på någon bild högre upp









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här kan du lämna dina tassavtryck