Sidor

söndag 14 december 2014

Flytt till Sverige

Jag har inte bloggat på väldigt länge nu, men det har sina anledningar. Det känns inte så kul att blogga när man mår dåligt. Och dom senaste månaderna har jag mått riktigt dåligt. Nu börjar jag återhämta mig så smått men jag tror att det tar sin tid innan jag kommer i balans igen. Min mage har pajat totalt av all oro, rädsla och stress.

Vi har alltså flyttat tillbaka till Sverige. Vet att det är flera som ler illmarigt av skadeglädje, men det bjuder jag på. Jag har i alla fall provat på att bo utomlands, i detta fallet Spanien. Och jag har med mig många erfarenheter med mig tillbaka, både bra och dåliga. Fast mest dåliga måste jag säga. Givetvis har jag hittat mina guldkorn och det är dom som har hållit mig uppe dom senaste månaderna. en att flytta till Spanien och solen är inte guld och gröna skogar så som många kanske tror. Kriminaliteten är hög, och alla ska försöka lura en på pengar på ett eller annat sätt. Och det är just det som har hänt oss....vi har blivit blåsta på det mesta. Men när man är novis om hur allting fungerar så litar man blint på människor som vill hjälpa...i alla fall har vi gjort det. Men se det ska man inte göra i Spanien.

Det första huset som vi flyttade till var bara tillfälligt boende tills vi hittade något där vi kunde hyra långtid....vilket vi gjorde redan efter 11 dagar. 1 månadshyra var betald men vi fick inte tillbaka något trots den korta vistelsen där. Det nya huset som vi hittade betalade vi 1 månadshyra och 1 månadshyra som deposition...alla tar deposition, sen är det bara olika hur många månader dom tar...allt mellan 1-6 månader. Plus att vi fick betala något som dom sa hette "finders fee". Alltså den som hjälpte oss att hitta huset och hon skulle ha en halv hyra.  Där fick vi betala 1150 euro, det var mycket på en gång. Det fanns ingen ac i huset men ägaren gav löfte om att installera 2 stycken. Vilket han inte gjorde utan krävde att vi skulle installera det. Något som vi inte hade för avsikt att göra. Varför skulle vi göra det, huset var ju inte vårt. Då sa ägaren att om vi inte gjorde det då fick vi flytta...punkt slut. Letade efter nytt boende och hittade huset som vi senare flyttade till men det huset hade vi inte tillgång till förrän 1 november. För att kunna bo kvar tills nästa flytt så köpte vi en ac...begagnad men i mycket bra skick...kostade 160 euro. Och ägaren var nöjd. Trodde vi....

Efter bara 2 veckor i det nya huset började han ringa min mobil. Efter första samtalet ville jag inte svara så han började skicka hotfulla meddelanden. (30-40 samtal och 15-20 meddelanden varje dag)
Han skulle slå skiten ur mig till att han slutade med att han hade vänner utanför huset som följde alla mina steg så jag skulle passa mig noga. Hade nog inte varit så rädd om Benny hade varit hemma men han hade åkt med Lillan till Sverige. För vi hade bestämt oss för att flytta tillbaka då vi helt enkelt inte klarade av att bo där ekonomisk. Mina sista 10 dagar i Spanien höll jag mig inne i huset och det kändes som att jag var i ett fängelse. Jag kunde inte sova, minsta lilla ljud fick mig till att vilja spy. Inte ens på flygplatsen med Mini kände jag mig säker.

Utöver det så blev vi lurade av en tjej som vi blev tipsade om att hon kunde hjälpa oss. Då hon var från England och kunde spanska. Denna tjejen har lurat oss på många tusen....allt skulle betalas jättemycket. Hon hjälpte alltså oss från vårt besök i Spanien redan i maj. Någon gång i slutet av augusti så kom vi på att hon lurade oss. Då var vi mer insatta i allt, men då hade våra pengar redan sinat. Ett exempel är att hon tog 350 euro för att vi skulle få våra nie-nummer, fast i verkligheten kostade inte det mer än 8 euro. Hon skulle fixa papper på vår bil som vi köpte i början av juli. Vi sålde bilen utan papper på den....hon krånglade hela tiden med både att det kostade mer och ja, alla möjliga ursäkter. Och då vi inte hade papper på den så fick vi sälja den för skrattretande 100 euro. Alltså förlorade vi över 30 tusen på den. Denna tjejen lurade oss på MÅNGA tusenlappar. Och som grädde på moset så blev Benny permitterad från sitt jobb och får inte ut några pengar från företaget.

Lägenheten som vi bor i skrev jag kontrakt på redan när jag var här i  september. Jag ville ha något slags skydd ifall det skulle braka helt och hållet, vilket det också gjorde. Hade en hel del smågrejor som porslin och annat i förrådet hos mamma. Det som jag var i behov av var soffgrupp och  lite skåp och liknande. Mia fixade massor med saker av det som behövdes och jag fick det som inflyttningspresent. I stort sett har vi allt som vi behöver nu. Utan det som ska skickas hit från Spanien. Speciellt sängen väntar jag på. Trodde att vi skulle få allt i veckan som kommer men det går inte. Så vi får vänta och hoppas på januari någon gång. Just nu sover jag på en luftmadrass vilket inte är det skönaste. Så i veckan ska jag se om det finns någon säng på second hand i Gislaved som vi kan ha tillfälligt.

Hur som helst. Alla har inte samma otur som vi har haft. Men ska man flytta just till Spanien så bör man vara riktigt påläst om hur allting fungerar, man bör veta att allting kostar. Finns ingen som hjälper en utan att ta betalt...förutom vår vän John. Man kan åka dit på semester (inte ens det är aktuellt för egen del) Om man åker så känner man ju bara till just resmålet man är på....och där brukar allting vara fint, man ser inte all smuts och allt skräp som finns vid vägkanterna. Man vet inte att el och vatten kostar jättemycket...och då kan man inte att dricka kranvattnet utan får köpa vatten på flaska. Vår första elräkning var för 34 dagar och räkningen kom på 3000:- och vattnet nästan 1000:-
Bensinen är dyrare än i Sverige, likaså all mat till djur.

Och här har ni vår lägenhet i Skeppshult. Lite småfix kvar bara. Tack till ALLA som på ett eller annat sätt har hjälpt oss med allting

ps... Det har alltså hänt mycket mer som jag inte skriver om för jag orkar helt enkelt inte. Jag vill helst lägga allting bakom mig. Men det är ju många som undrar och det är anledningen som jag skriver om det.



Välkommen

 
 
 
Hallen från entrén

 
 
 
Hallen från vardagsrummet

 
 
 
Vardagsrummet


 
 
 
Sovrummet med den underbara luftmadrassen


 
 
 
En stor garderob. Här finns tapeter som jag har valt. Det ska tapetseras om i sovrum och i vardagsrum

 
 
 
Toaletten

 
 
 
Tvättstugan

 
 
 
Köket




8 kommentarer:

  1. Min pappa köpte en lägenhet på 80 talet i Spanien, så lurad han blev på allt, när vi var och hälsade på, vi var i flera år på sommarlovet, vi blev lurade varje dag, vi blev rånade, dom stal allt som de kunde komma åt, inget fick vara i fred, så du ser, redan då var dom opålitliga, sista gången jag var i Spanien, Benidorm, var i början på 90 talet, sen har jag aldrig haft nån längtan till det landet. Det var bra att ni kom hem, det kommer att bli riktigt bra, Ha de så gott/Kram

    SvaraRadera
  2. Ni va modiga och följde era drömmar många skulle inte vågat ! Kul att nie hemma igen❤️❤️

    SvaraRadera
  3. Åh Lotta så ledsen jag blir att ni haft det så jobbigt, skickar många Kramar!

    SvaraRadera
  4. Fy tusan jävlar så vidrigt! Men vi svenskar litar gärna på folk - jag hade säkert blivit lurad jag med. Jag är imponerad över att ni har kommit i ordning så fint på den korta tiden som du varit hemma! Kram!

    SvaraRadera
  5. Det är väl det som har varit så fint med Sverige och svenskar att ord står för ord och man kunnat lita på vad som sägs. Men tyvärr börjar det mer och mer försvinna här också tyvärr.
    Roligt att ni är tillbaka och allt man gör är en lärdom brukar jag tänka när det inte riktigt går som man tänkt sig.
    Borta bra men hemma bäst trots skitväder :)
    Fin lägenhet fick ni också :)

    SvaraRadera
  6. Välkomna hem igen.
    Ni har ju i alla fall följt er dröm och provat att bo utomlands, modigt gjort,
    nu vet ni hur det är och behöver inte fundera på det.
    Man måste våga här i livet.
    /Mia

    SvaraRadera
  7. Om någon ler åt detta är de oerhört dumma Lotta! Stor kram till dig och välkommen tillbaka till Sverige! //Elinore Johansson Ståhlberg

    SvaraRadera

Här kan du lämna dina tassavtryck